ကမၻာတစ္ဝန္းရွိ က်န္းမာေရးႏွင့္အညီ အစာစားနည္း လွ်ဳိ႕ဝွက္ခ်က္မ်ား
ကမၻာတစ္ဝန္းရွိ က်န္းမာေရးႏွင့္အညီ အစာစားနည္း လွ်ဳိ႕ဝွက္ခ်က္မ်ား
ဝိုင္နီဟာ ဝုိင္ျဖဴထက္ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ပါဝင္မႈ ၁၀ ဆ ပိုမ်ားတယ္လို႔လည္း
အာဟာရပညာရွင္ေတြက ဆိုပါ တယ္။ ဒါေပမဲ့ ဝိုင္ကို မ်ားမ်ားေသာက္ရင္
ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခနဲ႔ ဆက္စပ္ေနပါတယ္။ ျပင္သစ္ လူမ်ဳိးေတြက သေရစာကို
အစားနည္းၿပီး ဘီစကြတ္မုန္႔၊ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္စတဲ့ သေရစာကို တႂကြပ္ႂကြပ္
ဝါးစားတာမ်ဳိးလည္း မရွိပါဘူး။ အစာစားၿပီးတဲ့အခါ အစာကို နည္းနည္းပဲ
စားတတ္ပါတယ္။ ထမင္းစားခ်ိန္ မွာ ထမင္းစားပြဲမွာ ထိုင္ၿပီး
အခ်ိန္ၾကာၾကာေပးကာ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း စားတတ္ကာ အစာတစ္ လုတ္နဲ႔ တစ္လုတ္ၾကား
ရပ္နားတတ္ပါတယ္။ ဗိုက္ျပည့္တယ္လို႔ ထင္တဲ့အခါ ရပ္ၿပီး အစာေခ်ဖ်က္ဖို႔
အခ်ိန္အလံု အေလာက္ ေပးတတ္ပါတယ္။
ေျမထဲပင္လယ္ အနီးတစ္ဝိုက္ ေဒသမ်ား၏ က်န္းမာေရးႏွင့္အညီ အစာစားနည္း
အီတလီေတာင္ပိုင္းနဲ႔ ဂရိေဒသတို႔လို ေျမထဲပင္လယ္ေဒသရွိ လူမ်ဳိးေတြ ႏွ
လံုးေရာဂါျဖစ္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ရတဲ့ အခ်က္ကအဆီမ်ားတဲ့ ငါးကို မ်ားမ်ား
စားတာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ မက္ကရယ္ငါး၊ ဆာဒင္းငါးနဲ႔ ဟာအင္းငါးတို႔လို
အဆီမ်ားတဲ့ ငါးေတြမွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္လို႔ ေခၚတဲ့ မျပည့္ဝဆီ
ပါဝင္ေနတယ္ လို႔ အာဟာရပညာရွင္ေတြက ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္
ပမာဏမ်ားမ်ား ရွိတာေၾကာင့္ ေသြးေၾကာစနစ္ က်န္းမာ ၿပီး ေသြးခဲမႈမျဖစ္ေအာင္
ကူညီကာ ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပး ပါတယ္။ အေမရိကန္ ေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ
ငါးမ်ားမ်ားစား တာေၾကာင့္ ေလျဖတ္ႏိုင္ေျခကို ၅၂ ရာခိုင္ ႏႈန္းနဲ႔
အထက္ေလ်ာ့က်ေစတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။
အာဖရိကႏိုင္ငံ၏ က်န္းမာေရးႏွင့္အညီ အစာစားနည္း
ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ၏ က်န္းမာေရးႏွင့္အညီ အစာစားနည္း
ဂ်ပန္လူမ်ဳိးေတြ စားေလ့ရွိတဲ့ ငါးအစိမ္းနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ဆူရွီဟာလည္း
အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးေၾကာေတြကို က်န္းမာေစၿပီး
ႏွလံုးေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဂ်ပန္ လူမ်ဳိးေတြဟာ ဗီတာမင္နဲ႔
သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို အမ်ားအျပား စားေလ့ရွိ ပါတယ္။
-အိုကီနာဝါလူမ်ဳိးေတြက တစ္ေန႔မွာမတူညီတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီး ၁၀
မ်ဳိးခန္႔ စားပါတယ္။ ကီဝီ သီး၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ကစြန္းဥနဲ႔
င႐ုတ္သီးစတာေတြ ျဖစ္ၾကပါတယ္။
-အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံကို တစ္ေန႔ ၇-၁၃ ခြက္ခန္႔ စားပါတယ္။
-တိုဟူး၊ ပဲပုပ္ေစ့၊ ႏြားႏို႔နဲ႔ ဒိန္ခ်ဥ္စတဲ့ ကယ္လ္စီယမ္မ်ားတဲ့ အစားအေသာက္ကို တစ္ေန႔ ေလးႀကိမ္ စားပါတယ္။
-အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ပါတဲ့ အစာကို တစ္ေန႔ တစ္ႀကိမ္- သံုးႀကိမ္ စားပါတယ္။
ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ တူနာငါး နဲ႔ မက္ကရယ္စတဲ့ အဆီမ်ားတဲ့ ငါးေတြ ပါဝင္ပါတယ္။
-ေန႔စဥ္ ေရနဲ႔ လက္ဖက္ရည္ ေသာက္ပါတယ္။ အနီေရာင္အသားကို ေရွာင္ၿပီးအရက္ကို အသင့္အတင့္ ေသာက္တယ္။ ဒါမွမဟုတ္ လံုးဝ ေရွာင္ပါတယ္။
အိႏၵိယႏိုင္ငံ၏ က်န္းမာေရးႏွင့္အညီ အစာစားနည္း
အိႏၵိယႏိုင္ငံသားေတြက အခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ့ ႏို႔ကို ေသာက္တာေၾကာင့္ အက်ဳိးျပဳ
ဘက္တီးရီးယားေတြ ရရွိၿပီး အူက်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ၾကပါ တယ္။ အက်ဳိးျပဳ
ဘက္တီးရီးယားေတြက ဆယ္လ္မြန္နဲလားနဲ႔ တျခားပိုးမႊားေတြလို အစာအဆိပ္သင့္ေစတဲ့
ပိုးေတြကို တြန္းလွန္ေပး ပါတယ္။ အူက်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ တာေၾကာင့္
အိႏၵိယႏိုင္ငံသားေတြဟာ အူမႀကီးကင္ဆာနဲ႔ တျခား အစာေဟာင္းအိမ္ ေရာဂါတို႔
ျဖစ္ႏႈန္း နည္းပါတယ္။ အိႏၵိယလူမ်ဳိးေတြစားတဲ့ သက္သတ္လြတ္အစာမွာ
အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ မ်ားမ်ားပါတဲ့ သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ ျဖစ္ၿပီး
ခႏၶာကိုယ္ကေန အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ စုပ္ယူကာ အရြယ္ မတိုင္ခင္ အိုမင္းမႈနဲ႔
ေရာဂါျဖစ္ေစတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ေပးပါတယ္။
ဇြန္ခိုင္ဦး (ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
က်န္းမာေရးစာတိုမ်ားစုစည္းမွဳ
Comments
Post a Comment