
အာဟာရျပည့္လွ်င္ ေရာဂါစင္၊ ေပ်ာ္ရႊင္က်န္းမာ စိတ္ခ်မ္းသာ
ဆုိေသာေခါင္းစဥ္ျဖင့္ အာဟာရ ဖြံ႕ၿဖိဳးေရး ရက္သတၱပတ္ ဟု
က်န္းမာေရး၀န္ႀကီးဌာန ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕၊ ကုလသမဂၢကေလးမ်ား
ရန္ပုံေငြအဖြဲ႕၊ သတၱဳတြင္း၀န္ႀကီးဌာနတုိ႔မွ ေၾကာ္ျငာခ်က္အရ ကေလးသူငယ္မ်ား
အာဟာရျပည့္စြာ စားေသာက္ႏုိင္ေရး သိမွတ္ဖြယ္ရာ အျဖာျဖာကုိ
ေရးသားၿပီးခဲ့ပါၿပီ။ ယခုအရြယ္ ေရာက္ၿပီးေသာ အမ်ဳိးသမီးမ်ား သံဓာတ္အား ေဆး
မွီ၀ဲပါဆုိေသာ အခ်က္ကုိ တင္ျပေရးသားထားပါမည္။ ေဆးပညာရွင္မ်ားက ေမြးစမွ အသက္
၁၂ ႏွစ္အထိကုိ ကေလးအရြယ္၊ အသက္ ၁၂ ႏွစ္မွ ၁၅^၁၆ ႏွစ္အထိ ကုိ
ပ်ဳိေဖာ္၀င္စအရြယ္၊ အသက္ ၁၂ႏွစ္မွ ၁၈^၁၉ ႏွစ္အထိကုိ ဆယ္ေက်ာ္သက္အရြယ္၊ အသက္
၂၀ မွ ၄၀ အထိ လူရြယ္၊ လူသတ္၊ အသက္ ၄၀ မွ ၆၀ အထိ လူႀကီးပုိင္း၊ အသက္ ၆၀
ႏွစ္ေက်ာ္လွ်င္ လူအုိပုိင္းဟု ေယဘုယ်အားျဖင့္ သတ္မွတ္ထားၾကပါသည္။
ယင္းသုိ႔အားျဖင့္ အရြယ္ေရာက္ၿပီးေသာ အမ်ဳိးသမီးမ်ား ဆုိရာတြင္ အသက္ ၁၂
ႏွစ္မွ ၁၅^၁၆ အထိ ပ်ဳိေဖာ္၀င္စအရြယ္၊ အသက္ (၁၂) ႏွစ္မွ ၁၈ ^ ၁၉ ႏွစ္အထိ
ဆယ္ေက်ာ္သက္အရြယ္တုိ႔ကုိ ဆုိလုိပါသည္။ လူတုိ႔၏ ခႏၶာကုိယ္ႀကီးထြားမႈတြင္
ကေလးငယ္ဘ၀၌ တစ္ႀကိမ္၊ ပ်ဳိေဖာ္၀င္စအရြယ္၌ တစ္ႀကိမ္ ႀကီးထြား ႏႈန္း
အျမန္ဆုံးျဖစ္ေလ သည္။ သုိ႔ျဖစ္၍ ဤအရြယ္တြင္ အာဟာရ ျပည့္၀ေသာ အစားအစာမ်ားကုိ
မ်ားမ်ား စားသုံးသင့္ေပသည္။ ထုိ႔အျပင္ ဤအရြယ္ ပ်ဳိေဖာ္၀င္စအရြယ္တြင္
ေသြးသားေျပာင္းလဲခ်ိန္ျဖစ္၍ ေသြးသား ႏွင့္ ဆက္ႏြယ္ေနသည့္ သံဓာတ္ပါေသာ အစား
အစာမ်ား၊ ႀကီးထြားႏႈန္းကုိ အေကာင္းဆုံး ျမႇင့္တင္ေပး ႏုိင္မည့္
ပ႐ုိတင္းဓာတ္ႏွင့္ အင္အားလုံေလာက္ေသာ အစားအစာ မ်ားကုိ စားသုံးသင့္ေပသည္။
အထူး သျဖင့္ ႏြားႏုိ႔၊ ပဲႏုိ႔၊ အသား၊ ငါး၊ ပဲ အမ်ဳိးမ်ဳိးတုိ႔မွာ
ကယ္လုိရီႏွင့္ ပ႐ုိတင္းၾကြယ္၀ေသာ အစာမ်ားျဖစ္သျဖင့္ အထူးဦးစားေပး
စားသုံးသင့္ေပသည္။ ဗီတာမင္ (ေအ) ဓာတ္သည္ မ်က္စိအျမင္အားကုိ ေကာင္းေစ
႐ုံမွ်မက ခႏၶာကုိယ္ႀကီးထြားမႈ၊ ကုိယ္တြင္းခုခံမႈ စြမ္းအား စသည့္တုိ႔ႏွင့္
ဆက္ႏြယ္ေနေၾကာင္း သုေတသနျပဳ ခ်က္မ်ားစြာတုိ႔က ေထာက္ခံလ်က္ရွိၾကရာ
ပ်ဳိေဖာ္၀င္စ အရြယ္ တြင္ ဗီတာမင္ (ေအ) ဓာတ္ ၾကြယ္၀ေသာ အ၀ါေရာင္ႏွင့္
အစိမ့္ရင့္ေရာင္ရွိ အသီး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား (ဥပမာ သေဘၤာသီး၊ မုန္လာဥ၊
ကန္စြန္းရြက္၊ ေရႊဖရုံသီး) စသည္တုိ႔ကုိလည္း သင့္တင့္စြာ စားသုံးေပးရေပမည္။
ထုိ႔အျပင္ ပ်ဳိေဖာ္၀င္စ အရြယ္၌ အ႐ုိးႀကီးထြားမႈသည္ အလြန္အေရး ႀကီးလွေပသည္။
အရုိးႀကီးထြား က်စ္လ်စ္ ပါမွ အရပ္ျမင့္လာ ႏုိင္ေပသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္
အရုိးႀကီးထြား က်စ္လ်စ္မႈကုိ အားေပသည့္ ထုံးဓာတ္ အလုံအေလာက္ပါ ေသာ
အစားအစာမ်ား (ဥပမာ - စိမ္းလန္းေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား) ကုိလည္း
လုံေလာက္စြာ မွီ၀ဲေပးသင့္ ေပသည္။
ပ်ဳိေဖာ္၀င္စအခ်ိန္အရြယ္မွာ ေယာက္်ားကေလးျဖစ္က အရပ္ထြက္လာ၊ အသံၾသလာသည္။
မိန္းကေလးျဖစ္ ပါက တင္ကား၊ ရင္ထြား၊ ခါးေသး စသည္ျဖင့္ မိန္းမပုံသ႑ာန္ စç
ရလာသည္။ ယင္းသုိ႔ ထင္ရွားေသာ ခႏၶာကုိယ္ဆုိင္ရာ ေျပာင္းလဲမႈမ်ား သာမက
အျခားေသာ ေျပာင္းလဲမႈမ်ားလည္း ရွိၾကေပသည္။ ဥပမာ –
လည္ပင္းရွိသုိင္းရြိဳက္အႀကိတ္
သည္ အပ်ဳိေပါက္ကာလ၌ အနည္းငယ္ ပုိ၍ ႀကီးလာသည္။ ယင္းသုိ႔ႀကီးလာသျဖင့္ သူက
ထုတ္လုပ္ေသာ သုိင္းရြိဳက္ဟုိမုန္း ပုိမ်ားလာသျဖင့္ မိန္းကေလးဆုိလွ်င္
သြက္လက္ဖ်တ္လတ္လာၾကသည္။ သုိ႔ရာတြင္ လႈပ္ရွားတက္ၾကြလြန္း၍ အခ်ဳိ႔
မိန္းကေလးမ်ား အစားအေသာက္နည္းကာ အပ်ဳိေပါက္အရြယ္တြင္ ပိန္တတ္ ေလသည္။
မ်ားေသာအားျဖင့္ ပ်ဳိေဖာ္၀င္စအရြယ္မ်ားသည္ စားေကာင္း ေသာက္ေကာင္းအရြယ္ မ်ား
ျဖစ္ၾကသည္။ သုိ႔ေသာ္စားေကာင္း ခံတြင္းေတြ႔တုိင္း စိတ္အလုိလုိက္၍
အစားအစာမ်ားကုိ မၾကာခဏ စားသုံးျခင္းမ်ဳိးကုိ ေရွာင္ရေပမည္။ သုိ႔မဟုတ္က
အ၀လြန္ေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ပါသည္။ သုေတသနပညာရွင္မ်ား က အ၀လြန္ေရာဂါရွင္မွာ
ပ်ဳိေဖာ္၀င္စမ်ားကုိ အမ်ားအျပားေတြ႕ရသည္ဟု ဆုိပါသည္။ အခ်ဳပ္အားျဖင့္
ပ်ဳိေဖာ္၀င္စ အရြယ္မ်ားတြင္ ကယ္လုိရီႏွင့္ ပရုိတင္း ၾကြယ္၀ေသာ ႏြားႏုိ႔၊
ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ အသား၊ ငါး၊ ၾကက္ဥ၊ သစ္သီး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကုိ မျဖစ္မေန
စားသုံးသင့္ပါသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ပ်ဳိေဖာ္၀င္စ အရြယ္မ်ား အတြက္ တစ္ေန႔တာ
စားသုံးသင့္ေသာ အာဟာရ အစားအစာမ်ားကုိ တင္ျပလုိက္ပါသည္။
Myanmarexpress
Comments
Post a Comment